Afronding

Uw bedrijf verkopen in 5 stappen

Download de gratis whitepaper

Inclusief 10 tips van de praktijkexperts

Nadat de intentieovereenkomst is getekend door beide partijen is de eerste stap richting definitieve afronding gezet. Nu breekt een hele belangrijke fase aan in het overnameproces. Dit is tegelijkertijd ook vaak een emotionele fase; de overname krijgt steeds meer een definitieve vorm en het moment van overdracht komt steeds dichterbij. Reden te meer om te zorgen dat de emotionele factoren geen rol gaan spelen tijdens deze fase waarin juist de objectiviteit moet overheersen.

De Due Diligence

Voor de koper is een goede Due Diligence van doorslaggevend belang. De koper gaat nu onderzoeken of alle informatie die hij heeft gekregen klopt, of er nog zaken zijn waar hij niets vanaf wist en of er nog onbekende risico’s naar boven komen. Als ondernemer en huidige eigenaar ondersteunt u de Due Diligence door alle benodigde informatie zo compleet mogelijk aan te leveren.

Een Due Diligence wordt veelal uitgevoerd door een team van fiscale-, juridische- en financiële specialisten. In dit proces speelt de overnameadviseur weer een belangrijke rol. Hij of zij zorgt ervoor dat alle informatie wordt verzameld in een dataroom. Op deze manier worden de gegevens op een veilige manier gedeeld en heeft het Due Diligence team snel toegang tot de data. De overnameadviseur kan op basis van de uitkomst van de Due Diligence ook snel inschatten wat de volgende stappen in de onderhandeling gaan zijn. Zo ben je als ondernemer volledig voorbereid op wat komen gaat.

Definitieve onderhandelingen en Koopcontract

Op basis van de Due Diligence gaan we nog één keer onderhandelen. Met alle kennis die dan voor handen is bij beide partijen worden definitieve afspraken gemaakt over de overname. Al deze afspraken worden vastgelegd in het definitieve koopcontract. De intentieovereenkomst wordt hiervoor veelal als basis gebruikt en aangevuld met:

  • De definitieve koopprijs;
  • Specificatie van bij de overname betrokken roerende en onroerende goederen;
  • Wederzijdse garanties.

In de meeste gevallen wordt het koopcontract opgesteld door de koper. Des te belangrijker is het om dit koopcontract te laten controleren door een eigen jurist.

Vergeet de medewerkers niet

Ergens in het proces van de afronding komt ook het inlichten van de werknemers aan de orde. U kunt als ondernemer zélf het beste inschatten wat hiervoor het juiste moment is. Gebruik hiervoor ook zeker de kennis en ervaring van de overnameadviseur. Hij heeft deze situatie vaker meegemaakt en kan daarom goed inschatten wat het juiste moment hiervoor is.

Hulp nodig tijdens de afrondingsfase?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 020 – 520 65 56. Tijdens een vrijblijvende kennismaking bespreken we graag de mogelijkheden!

Onze Belofte

95% Slagingskans

Volledige Transparantie

Gelijkgestelde Belangen