Stappenplan voor Bedrijfsovername

Uw bedrijf verkopen in 5 stappen

Download de gratis whitepaper

Inclusief 10 tips van de praktijkexperts

Wilt u uw bedrijf gaan verkopen? Of ben u alvast bezig met de voorbereidingen op een eventuele verkoop? Wij helpen u om het hele traject zo soepel en succesvol mogelijk te laten verlopen. Bij een bedrijfsovername komt vaak meer kijken dan u vooraf verwacht. Daarom hieronder een handig stappenplan met alles wat er komt kijken bij een bedrijfsovername.

Stap 1: Voorbereiden op verkoop

Veel ondernemers gaan ervanuit dat een goedlopende onderneming ook een verkoopklare onderneming is. Helaas is niets minder waar. In de regel is een verkoopklare onderneming:

  • Onafhankelijk van de ondernemer.
  • Toekomstbestendig.
  • Boekhoudkundig helemaal op orde.

Tijdens de voorbereiding zorgen we daarom samen met de ondernemer dat de onderneming écht verkoopklaar is.

Vervolgens gaan we zorgen dat we de strategie en de middelen in orde hebben om de onderneming aan te bieden. Onderdelen hiervan zijn bijvoorbeeld het informatiememorandum en de waardebepaling van de onderneming.

Op deze pagina gaan we uitgebreid in op de verschillende onderdelen van deze eerste, cruciale stap.

Stap 2: Zoekfase

Het doel van deze volgende fase is om potentiële kopers op te lijnen. Volgens een gestructureerd proces gaan we actief naar buiten treden met de organisatie. Uiteraard onder strikte geheimhouding. In deze fase worden verschillende gesprekken gevoerd met potentiële kopers en onderhandelingen gevoerd met de meest geschikte koper. Lees hier verder over deze fase er in de praktijk uit ziet en welke acties hierbij komen kijken.

Stap 3: Intentieovereenkomst

We zijn ondertussen aanbeland bij een belangrijke mijlpaal in het verkoopproces. In deze fase wordt er in een overeenkomst verklaart dat koper en verkoper in principe overgaan tot een transactie. Deze intentieverklaring is ook direct de basis voor het uiteindelijke koopcontract en verdiend daarom alle aandacht en precisie. Voor een volledig overzicht van de onderdelen van deze overeenkomst kunt u hier rustig verder lezen.

Stap 4: Afronding

Na het ondertekenen van de intentieverklaring breekt een hele belangrijke fase in de overname aan. Dit is tegelijkertijd ook een emotionele fase omdat de overname steeds meer een definitieve vorm krijgt en het moment van overdracht dichterbij komt. Des te belangrijker dus om emotie en zaken goed te scheiden en de verschillende onderdelen in deze fase correct en tijdig uit te voeren.

Voor een compleet overzicht van de afrondingsfase kunt u hier verder lezen.

Stap 5: Overdracht

De laatste stap is de bekrachtiging van de overname en uiteraard de champagne die daarbij hoort. Net als bij de aankoop van een huis gebeurt dit bij de notaris. Als alle voorgaande stappen goed zijn uitgevoerd is dit slechts nog een formaliteit.

Begeleiding tijdens het doorlopen van het stappenplan voor bedrijfsovername

Als overnameadviseur zijn wij gespecialiseerd in het begeleiden van het hele proces. Wij begeleiden, ontzorgen en realiseren optimaal resultaat voor u als verkoper. Wilt u eens van gedachten wisselen over de mogelijkheden? Wij nemen graag de tijd om vrijblijvend kennis te maken. Neem daarvoor contact met ons op via: 020 – 520 65 56. Wij zorgen dat de koffie klaar staat!

Onze Belofte

95% Slagingskans

Volledige Transparantie

Gelijkgestelde Belangen