Nieuws

De overnamemarkt in beweging; overnameprijzen stijgen flink

De overnamemarkt in beweging; overnameprijzen stijgen flink

Overnameplatform Brookz voert periodiek onderzoek uit naar trends in de overnamemarkt. Het meest recente onderzoek laat een aantal interessante ontwikkeling zien, die we hier graag met u delen.

Overnameprijzen stijgen flink

Het onderzoek is uitgevoerd onder 265 fusie- en overnamekantoren die samen 90% van de MKB overnamemarkt vertegenwoordigen. Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde overnameprijzen in vrijwel iedere sector zijn gestegen de afgelopen jaren. De enige sector waar de overnameprijzen gedaald zijn is in de Detailhandel waar er gemiddeld 1,4% minder betaald wordt dan 2 jaar geleden.

De grootste stijgers zijn:

  1. Bouw & Installatietechniek: +9,2%
  2. IT & Online: +5,9%
  3. Automotive, transport & logistiek: 5,5%

IT & Online zijn het duurst

Bij bedrijfsovernames in de IT & Online sector worden de hoogste prijzen betaald. Gemiddeld wordt hier 6,25 keer de brutowinst betaald voor een bedrijf bij de overname. Gezondheidszorg & Farmacie en Groothandel zijn nummers twee en drie op de lijst van hoogste prijzen, waar respectievelijk 6,05 keer en 5,65 keer de brutowinst voor betaald wordt.

Daarbij is zijn de onderlinge verschillen tussen de sectoren is merendeels gelijk gebleken. Ook hier is de Detailhandel de enige sector die afwijkt, waarbij de multiple (die onder andere gebruikt wordt voor een waardebepaling) negatief is bijgesteld.

Onze Belofte

95% Slagingskans

Volledige Transparantie

Gelijkgestelde Belangen