Bedrijfsopvolging Juridisch

Wat is een aandeelhoudersovereenkomst?

Wat is een aandeelhoudersovereenkomst?

Een aandeelhoudersovereenkomst is – zoals de naam al zegt – een overeenkomst tussen aandeelhouders binnen een vennootschap. Aandeelhouders gebruiken deze overeenkomst om afspraken vast te leggen over bijvoorbeeld dividend, geheimhouding en concurrentiebepalingen. Tijdens een overnameproces is deze overeenkomst één van de juridische documenten die de revue passeren. Hieronder lees je alles over de aandeelhoudersovereenkomst.

Waarom is er een aandeelhoudersovereenkomst nodig?

Een aandeelhoudersovereenkomst is nodig om duidelijkheid te creëren voor de verschillende aandeelhouders en conflicten te voorkomen. Het mag vanzelfsprekend zijn dat er alleen een aandeelhouders overeenkomst nodig is als er meer dan één aandeelhouder is.

Een aandeelhoudersovereenkomst is niet verplicht, maar wel aan te raden voor iedere vennootschap met meerdere aandeelhouders. In deze overeenkomst worden namelijk zaken afgestemd die niet per definitie gedekt worden door de statuten van de vennootschap.

De inhoud van een aandeelhoudersovereenkomst

De inhoud van deze overeenkomst niet helemaal vastgelegd. In principe kunnen partijen er in op laten nemen wat ze zelf willen. De enige voetnoot is echter dat de overeenkomst nooit in strijd mag zijn met wettelijke bepalingen. Enkele onderdelen die vaak voorkomen in de aandeelhoudersovereenkomst zijn:

  • Dividenduitkering
  • Benoemen en ontslaan van bestuurders
  • Besluitenlijst ter goedkeuring van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders
  • Aanbiedingsverplichting met betrekking tot de aandelen

De aandeelhoudersovereenkomst tijdens een bedrijfsovername

Deze overeenkomst is eigenlijk een vast onderdeel van het overnameproces; er wisselen namelijk aandelen van eigenaar en met de nieuwe eigenaar moeten natuurlijk ook weer de afspraken vastgelegd worden. Voor veel ondernemers is deze overeenkomst ‘één van velen’ tijdens de overname, echter is het wel een hele belangrijke. Wilt u weten welke overeenkomsten er nog meer aan de orde komen bij een overname, bekijk dan hier het overzicht met de meest voorkomende juridische documenten bij een bedrijfsovername.

Hulp nodig bij het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst?

Een aandeelhoudersovereenkomst is een belangrijk juridisch document. Daarom is het zaak hier ook de nodige juridische aandacht aan te geven. Echter, in het kader van een bedrijfsovername is het ook raadzaam om hierbij een overnameadviseur te betrekken.

Waar de jurist een afweging maakt of de overeenkomsten juridisch waterdicht zijn, kijkt een overnameadviseur wat de impact van de overeenkomst is. Hij zal u helpen om te bepalen of de inhoud van de overeenkomsten overeenkomt met de doelen en de gemaakte afspraken. Hij kan ook als geen ander de inschatting maken wat de impact is van de overeenkomsten op uw situatie en welke risico’s eraan verbonden zijn. Wilt u even sparren met een ervaren overnameadviseur? Bel dan naar 020 – 520 65 56. Wij helpen u graag op weg.

Onze Belofte

95% Slagingskans

Volledige Transparantie

Gelijkgestelde Belangen